elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Estiu de ciència i diversió a la Universitat d’Alacant

Estiu de ciència i diversió a la Universitat d’Alacant
  • La setmana pròxima torna ‘El Pati de la Ciència’ amb espectacles científics per a escolars de l’Escola d’Estiu de la UA, com també per a qualsevol persona interessada en els aspectes més curiosos de la química, la física o les matemàtiques

MÉS FOTOS
Estiu de ciència i diversió a la Universitat d’Alacant - (foto 2)

Bombolles de sabó, llum, color i altres materials sorprenents protagonitzen la nova edició d’«El Pati de la Ciència» que arranca el pròxim dimarts 1 de juliol al campus de la Universitat d’Alacant (UA). Al voltant de 300 xiquets, xiquetes i joves participen en aquest programa de divulgació que promou tots els estius la cultura científica i acosta la ciència d’una manera lúdica i innovadora.

En concret, els dies 1, 11 i 15 de juliol es duran a terme tres espectacles científics protagonitzats per prestigiosos divulgadors amb impressionants demostracions que, sens dubte, encantaran i divertiran els assistents. Cada jornada es divideix en dues sessions: de 10 a 11, per a menors d’entre 7 i 9 anys, i de 12 a 13 hores, per a escolars de 10 a 16 anys, a la sala de graus Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica de la UA.

També poden assistir familiars o curiosos i, encara que la preferència és per als joves que participen en l’Escola d’Estiu de la UA, l’entrada és lliure fins a completar la capacitat de la sala.

Programa

El dimarts 1 de juliol, Pol Landman, matemàtic, educador STEM (sigles en anglès de Ciències, Tecnologia, Enginyeries i Matemàtiques) i codirector d’eXplorium, l’associació d’oci científic de Barcelona que organitza tallers, extraescolars i colònies on les disciplines STEM són les protagonistes, durà a terme l’espectacle «Les bombolles de l’Anton, unes bombolles matemàtiques». Landman descobrirà la ciència que explica les bombolles de sabó i ajudarà a deduir les seues conseqüències matemàtiques. A través de conjectures sobre problemes matemàtics, les persones participants podran resoldre’ls amb diversos experiments amb bambolles.

El divendres 11 de juliol serà el torn de «Luz y color» a càrrec de José Benito Vázquez, catedràtic de Física Aplicada a la Universitat de Vigo. El professor també és expert en didàctica i impulsor de l’anomenat aprenentatge manipulatiu de la física. A través d’aquesta metodologia pedagògica, l’alumnat pren consciència que la física està a tot arreu, i que l’educació i la investigació ens permeten gaudir d’una vida més fàcil i senzilla com la que tenim actualment en un món tan tecnificat. L'any 2023 va rebre el Premi RSEF-BBVA d’Ensenyament i Divulgació de la Física (Ensenyament Universitari).

Finalment, el divendres 18 de juliol, arriba «Ciencia sorprendente» de la mà de Mercedes Pastor, catedràtica de Química Inorgànica en la UA. La seua investigació se centra en l’àrea de materials avançats i en tractaments superficials de polímers (químics, plasma, ultraviolats, corona, etc.) per a aplicacions en catàlisis, medi ambient i energia. La catedràtica participa habitualment en conferències i tallers de divulgació en centres d’ensenyament primari i secundari d’Alacant i en els certàmens d’experiències científiques organitzats per la UA. És autora del capítol «Yo quiero ser química» en el llibre de divulgació Ciencia, y yo quiero ser científico!!!.

Tallers «Jocs de Ciència»

Durant els quatre primers dimecres del mes de juliol, els dies 2, 9, 16 i 23, també es duran a terme els tallers científics «Jocs de Ciència» per als xiquets, xiquetes i joves que de l’Escola d’Estius de la UA a l’aula GE/2-08M de Geografia (Facultat de Filosofia i Lletres II).

Els més menuts podran fer els seus experiments propis i, guiats per estudiants de la Facultat de Ciències de la UA, entendre el seu significat científic. A través de l’observació i l’experimentació s’introdueix el mètode científic com una eina eficaç per a trobar respostes en cada experiment i promoure el pensament crític.

«El Pati de la Ciència», que es fa a la Universitat d’Alacant des de l’any 2005, està coordinat per les professores de la Universitat d’Alacant Isabel Abril, del Departament de Física Aplicada, i Mercedes Pastor, del Departament de Química Inorgànica, i, com a assessor, Rafael García Molina del Departament de Física de la Universitat de Múrcia.

Aquesta activitat s’emmarca en la programació anual del Vicerectorat de Transferència, Emprenedoria i Divulgació Científica de la Universitat d’Alacant, a través d’UA Divulga (UCC+I), i compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a Alacant.

Pujar
OSZAR »