Les facultats de Ciències i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UA obtenen l'acreditació institucional per l'AVAP
L'Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva garanteix així que els dos centres compleixen amb els majors estàndards de qualitat actuals
Aquests dos centres se sumen a l'EPS i a Filosofia i Lletres, que van obtenir aquesta acreditació fa un any
Les facultats de Ciències i de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat d'Alacant (UA) han obtingut recentment l'acreditació institucional concedida per l'Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP). Amb aquestes dues incorporacions, que se sumen a les de la facultat de Filosofia i Lletres i a l'Escola Politècnica Superior (EPS) obtingudes fa un any, són ja quatre els centres de la Universitat d'Alacant que tenen aquest reconeixement.
Aconseguir l'acreditació institucional implica, en primer lloc, la confirmació per part d'una agència de referència inscrita en el registre europeu d'agències de qualitat, com és el cas de l'AVAP, de la solidesa del Sistema d'Assegurament Intern de la Qualitat de les facultats i, a més, facilita la reacreditació dels títols de grau i postgrau que imparteixen. De fet, a partir d'aquest informe favorable, tots els títols dels dos centres han quedat reacreditats per un període de sis anys, que va del 2025 al 2031, mentre que fins ara calia sotmetre'ls a reacreditació per separat.
Segons explica Francisco Torres, vicerector d'Estudis i Qualitat de la UA, «aconseguir aquestes acreditacions és el resultat d'anys de treball, desenvolupat tant en els dos centres com en la Unitat Tècnica de Qualitat», i hi afegeix que «aconseguir l'acreditació institucional significa que el centre té un sistema de garantia intern de qualitat robust i que compleix els més alts estàndards europeus de rigor, compromís i transparència».
A més del reconeixement en si que signifiquen aquestes acreditacions, també suposen una certa agilitació d'alguns tràmits de gestió per als centres. Per exemple, les modificacions no substancials que a partir d'ara es plantegen en els títols, com, per exemple, canviar de semestre una assignatura, ja no requeriran un informe extern de l'AVAP, sinó que estaran avalades pel sistema de qualitat de la facultat. També es redueixen alguns terminis administratius de sis a quatre mesos i, sobretot, l'acreditació institucional implica la reacreditació de tots els títols del centre durant el període esmentat de sis anys.
Segons Torres, «una vegada que han obtingut aquesta acreditació les facultats de Filosofia i Lletres, Ciències, Ciències Econòmiques i Empresarials i l'Escola Politècnica Superior, treballem en l'acreditació institucional dels altres quatre centres de la UA». «En aquest moment hem iniciat ja el procés per a la facultat de Ciències de la Salut i, posteriorment, treballarem amb les facultats de Dret, d'Educació i amb l'Escola Internacional de Doctorat, amb la finalitat que tots els centres de la UA tinguen aquest reconeixement», matisa el vicerector.
En aquest sentit, cal assenyalar que, entre les universitats públiques valencianes, únicament la Universitat Jaume I de Castelló té també centres que han aconseguit l'acreditació institucional.