El GAL Maestrat Plana Alta i CaixaBank llancen els Premis a l'Emprenedoria Rural
Domingo Giner: “Són reconeixements i ajudes per a continuar creant oportunitats als nostres pobles”
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta consoliden els “Premis a l'Emprenedoria Rural” per a donar suport a iniciatives i projectes d'emprenedoria en els 24 municipis que formen part del seu territori i així afavorir la creació d'ocupació, la fixació de població en el territori i potenciar la cultura emprenedora. Aquesta iniciativa està impulsada juntament amb CaixaBank i servirà per a triar els quatre projectes més interessants entre els quals es presenten, als quals destinarà un suport econòmic de 1.000 euros.
El premi inclou, al costat de la dotació econòmica un pla de formació i divulgació i es triarà a quatre d'entre les empreses que opten a participar fins divendres que ve 6 de juny de 2025.
A més, aquests quatre projectes s'incorporaran a un programa de formació i acompanyament durant sis mesos en la “incubadora rural” posada en marxa per CaixaBank en col·laboració amb Rural Talent i que els procurarà formació i acompanyament durant sis mesos. En aquesta tasca de mentorització es tindran en compte aspectes relacionats amb la revisió de pla de negoci, expansió, xarxes de distribució i comercialització; hi haurà una sessió de treball amb empresa referent del sector; treballaran el camp de les microfinances; i, finalment, es plantejarà la millor manera de desenvolupar un pla de difusió, màrqueting digital i comunicació.
Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha assegurat que “col·laborem amb un soci de primer nivell, com és CaixaBank, per a premiar el talent i posar-lo al servei de la dinamització econòmica als nostres pobles, millorar l'ocupació i combatre de manera activa el risc de despoblació”.
Els projectes presentats hauran de prioritzar-se dins de tipologies com ara projectes productius amb creació d'ocupació, projectes d'innovació productiva o projectes d'obertura de negocis comercials, especialment els que atenen necessitats bàsiques. Els projectes podran ser de diferents sectors, com a agroalimentació, ramaderia, agricultura, energia, serveis a la població, artesania, etc.
En la selecció es prioritzaran localitats de menys de 5.000 habitants i amb menys de deu empleats. La sol·licitud s'haurà de presentar a través de correu electrònic al mail: [email protected].
La convocatòria va dirigida a emprenedors i emprenedores que o bé són autònoms o pertanyen a cooperatives i societats limitades, que estan actualment en l'inici o desenvolupament del seu projecte, amb un màxim de tres anys d'antiguitat, màxim de 150.000 € de facturació i situats en poblacions de fins a 10.000 habitants.
Els projectes seran analitzats i prioritzats per un comité d'avaluació amb experiència en suport a emprenedors del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader i aprovat en la seua Junta Directiva.
La sol·licitud per a participar en els “Premis a l'Emprenedoria Rural” haurà d'incloure la presentació d'un Pla de negoci que haurà de contindre la següent informació: Definició del projecte, finalitat, objectius; tipus de projecte, així com descripció d'aquest; servei que aporta i com es desenvolupa; definició del mercat/client al qual es dirigeix; personal: capacitat tècnica i experiència.
Els projectes han d'ajustar-se a fi de la convocatòria i han de respondre a un problema o necessitat definida en el territori. En aquelles sol·licituds que es complisquen els requisits sol·licitats, es valoraran favorablement:
Qualitat, capacitat tècnica i coherència del projecte amb uns resultats clars, objectius i mesurables per a resoldre els reptes definits pel territori corresponent.
Innovació i evolució en les accions previstes en el projecte.
Utilitat: donar resposta a una necessitat clarament identificada i ajustada a l'actual conjuntura i en línia amb els objectius de la convocatòria.
Eficiència econòmica: aportar informació que mostre una relació equilibrada entre sostenibilitat i capacitat del projecte per a ser rendible.
Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 18 entitats
El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria.
Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafel del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Polpís, La Serratella, la Serra d'en Galceran, Tírig, La Torre d' En Doménec, Traiguera, la Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 18 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, la Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera), Connecta Natura i Maestrat Ànima Interior.
Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l'impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.