València i Castelló, dues parades clau en el camí cap al papat de Lleó XIV: la història menys coneguda del nou Papa
Va visitar València en 2005 i va participar en el traspàs d'una parròquia a Castelló en 2004
L’elecció del Papa Lleó XIV, anteriorment conegut com Robert Francis Prevost, ha generat un fort sentiment d’orgull entre la comunitat agustiniana i, especialment, en el Col·legi Sant Tomàs de Villanueva – Agustins València. El nou Pontífex va deixar una profunda empremta durant la seua estada a València en el curs 2005-06, on va ser un referent d’espiritualitat i proximitat, i també va estar vinculat a moments significatius per a l’orde en la Comunitat Valenciana.
Durant la seua estada, l’actual Papa va mostrar un fort compromís amb l’evangelització i va ser un referent espiritual per a alumnat, docents i religiosos. Des del centre educatiu agustinià no han dubtat a mostrar el seu orgull en saber que un dels seus ha sigut elegit per a guiar l’Església catòlica en aquesta nova etapa.
Una història agustiniana arrelada a València
El Col·legi Sant Tomàs de Villanueva, per on va passar el nou Papa, no és aliè als moments històrics. Fundat oficialment en 1952 pels Pares Agustins després del seu retorn a València en 1951, el centre és hereu d’una presència centenària de l’orde en terres valencianes, que es remunta a l’any 1258 amb l’arribada dels agustins junt al Rei Jaume I.
Des de la seua inauguració en 1954, el col·legi s’ha consolidat com un espai de formació, espiritualitat i unió. El pas del nou Papa és un motiu de celebració que quedarà gravat en la història del centre.
Un líder que també va deixar empremta a Castelló
Abans de la seua estada a València, l’aleshores Prior General dels Agustins va visitar Castelló en 2004 amb motiu del traspàs de la parròquia de Sant Tomàs de Villanueva. En aquell moment, Robert Prevost va viatjar a Espanya per a formalitzar la cessió de la parròquia a la Diòcesi de Sogorb-Castelló. El traspàs va ser realitzat al sacerdot diocesà Rafael Manzaneque, qui es va convertir en el primer rector no agustí i que actualment és rector de la Santíssima Trinitat.
Aquest acte va marcar un moment de transició en la diòcesi, però també va reflectir el caràcter dialogant i pastoral de qui hui ocupa la càtedra de Sant Pere, com a Papa número 267 de l’Església catòlica.
De Chiclayo al Vaticà: un camí de responsabilitat i servei
Després del seu pas per Espanya, Prevost va tornar al Perú, país on havia desenvolupat bona part de la seua tasca pastoral. En 2014, va ser nomenat pel Papa Francesc com a Bisbe de Chiclayo, diòcesi clau al nord peruà, i també va assumir la responsabilitat com a administrador apostòlic d’una altra diòcesi.
El seu compromís, experiència i capacitat de lideratge van cridar l’atenció de la Santa Seu i en 2020 va ser cridat a Roma. Allí va ser designat membre de la Congregació per als Bisbes i, tres anys més tard, va ascendir a un dels càrrecs més influents del Vaticà: Prefecte del Dicasteri per als Bisbes. Aquesta posició el va convertir en un dels principals assessors del Papa en la designació de bisbes a nivell mundial.
La seua experiència pastoral, la direcció al capdavant de l’Orde de Sant Agustí i la seua labor a la cúria romana han sigut factors clau en la seua elecció com a nou Pontífex, qui ha adoptat el nom de Lleó XIV.