La Universitat de València activa la reserva de plaça per a l’estudiantat gitano en cadascuna de les seues titulacions
La Universitat de València ha activat per al curs 2025-2026 la reserva d’una plaça destinada a l’estudiantat gitano que haja participat en el projecte d’integració educativa Kumpania.
La Comissió Gestora de la Prova d’Accés a la Universitat va acordar per unanimitat aquesta mesura d’acció positiva fruit de la coordinació entre els diferents vicerectorats en matèria d’inclusió de les cinc universitats públiques valencianes, la Secretaria Autonòmica d’Universitats i la Secretaria Autonòmica d’Igualtat i Diversitat.
Aquesta mesura té com a objectiu afavorir l’accés a l’educació superior de joves d’ètnia gitana que, durant almenys cinc anys, hagen cursat els seus estudis d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat dins del programa Kumpania o Kumpania Plus.
La reserva serà addicional a les places oferides en cada titulació i podrà ser sol·licitada exclusivament per aquell estudiantat que, havent participat en el projecte, no haja obtingut plaça en la titulació desitjada mitjançant el contingent general en la fase ordinària de preinscripció. Amb aquesta iniciativa, la Universitat de València reforça el seu compromís amb la igualtat d’oportunitats, la inclusió educativa i el reconeixement de l’esforç de l’estudiantat gitano.
Amb motiu de la commemoració dels 600 anys de l’arribada del poble gitano a Espanya, la Universitat de València ha treballat aquest curs en la creació d’una xarxa d’estudiandat gitano. Així, s’han realitzat diverses activitats, entre les quals destaca la primera trobada d’estudiantat gitano universitari que va tindre lloc el 21 de febrer al Centre Cultural La Nau i en què van participar representants de la xarxa CampusRom i altres entitats d’àmbit local com la Fundación Secretariado Gitano (FSG), la Federación Autonómica de Asociaciones Gitanas de la Comunidad Valenciana (FAGA), l’associació Kali Yag o el servei IgualaT de la Generalitat Valenciana, que van explicar com va nàixer el seu projecte i quin tipus d'activitats desenvolupen.
Així mateix, dins els actes que la Universitat de València organitza amb motiu de la celebració del Dia del Poble Gitano, l’advocada laboralista, sindicalista, feminista i activista pels drets humans d’origen gitano, Pastora Filigrana, va impartir una conferència sobre feminisme i estratègies de resistència del poble gitano.