El VIII Feminari de la Diputació comptarà amb la historiadora irlandesa Mary Nash i la cineasta Letizia Dolera
La vicepresidenta Natàlia Enguix destaca el potencial de les ponents en una jornada (divendres 27 de juny-La Petxina) que “tornarà als orígens del feminisme per a analitzar els nous reptes i les veus del futur”
La Diputació de València tornarà als orígens del feminisme per a afrontar amb perspectiva els reptes del futur. El huité Feminari de la corporació provincial se celebrarà el divendres 27 de juny en el centre cultural La Petxina, amb la participació, entre altres, de la historiadora irlandesa Mary Nash, la cineasta Letizia Dolera, l'escriptora Rosa Cobo i la doctora en Filosofia Luisa Posada. “És necessari recordar d'on venim per a saber cap a on hem d'anar”, apunta la vicepresidenta primera i responsable d'Igualtat en la Diputació, Natàlia Enguix, qui destaca el potencial de les ponents en “una jornada que segur resultarà molt productiva per al moviment feminista”.
L'encarregada d'introduir la genealogia del moviment feminista serà Mary Nash, catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona. Seua serà la ponència inaugural, titulada ‘Feminisme, relats de gènere i cultures polítiques’. La directora del grup d'investigació consolidat ‘Multiculturalisme i Gènere’ és autora de nombrosos articles acadèmics i llibres com a ‘Mujeres en el mundo’, ‘Dones en transició’ o ‘Las mujeres republicanas en la Guerra Civil’. En paraules de la vicepresidenta Enguix, que ha avançat este dilluns els detalls del Feminari de 2025 en un encontre amb els mitjans, “Mary Nash és una figura molt destacada en la cultura política del feminisme, amb investigacions pioneres en la història de les dones, els moviments socials i la diversitat cultural”.
“L'essència de Mary Nash, que participa per primera vegada en el Feminari, és la de la lluita feminista i la del paper que tracta de jugar la Diputació per la igualtat entre dones i homes”, apunta la vicepresidenta Enguix, qui posa en valor el treball de la institució “en el front acadèmic, on va nàixer la necessitat de teoritzar el feminisme; en l'àmbit institucional, on la Igualtat és un eix transversal de la nostra acció en el govern provincial; i en la reivindicació al carrer, on contribuïm a través de les ajudes a les associacions i col·lectius feministes”.
Del feminisme il·lustrat al feminisme valencià
La ponència de la historiadora irlandesa obrirà el fòrum feminista de la Diputació en La Petxina. “Una xarrada magistral que continuarem amb la primera taula redona, que se centrarà en els ressons i llocs del feminisme en els últims tres segles”, ha explicat la diputada d'Igualtat en referència al debat que mantindran la professora de Filosofia Moral de la UNED Ana de Miguel; l'escriptora Rosa Cobo; i l'activista Càndida Barroso, figura destacada del moviment feminista valencià. Ana de Miguel realitzarà un viatge de llarg recorregut per a rescatar les claus del feminisme il·lustrat, mentre que Rosa Cobo centrarà el trajecte en l'àmbit nacional i Càndida Barroso en l'escena local.
El protagonisme del moviment feminista valencià es prolongarà durant la matinal, ja que hi ha previst un homenatge a Concha Gisbert i el seu llegat viu del feminisme. Recentment desapareguda, Concha va ser la primera responsable del Servei Valencià de la Dona en 1983 i es va convertir en referent d'una lluita que continuaran noves generacions de dones valencianes. Llicenciada en Dret i funcionària, va ser tota una experta en l'aplicació de polítiques d'Igualtat des dels anys setanta i va participar en el primer estudi sobre la situació de les dones en la Comunitat Valenciana l'any 1986. Estaran presents en l'homenatge coetànies seues com a Angustias Bertomeu, Teresa Yeves i Consuelo Catalá.
La dona com a subjecte polític
La jornada vespertina arrancarà amb una taula interdisciplinària amb un títol que convida a la reflexió: ‘És el feminisme un mur de contenció enfront de l'odi i el totalitarisme?’ En ella intervindran Alicia Puleo, filòsofa i experta en ecofeminisme; María Martín Barranco, especialista en llenguatge inclusiu; i l'actriu, guionista, escriptora i directora de cinema Letizia Dolera, a qui hem vist en sèries de televisió com ‘Els Serrano’, ‘El Comisario’ i ‘Al salir de clase’; en pel·lícules com ‘Verónica’, ‘La novia’, ‘El otro lado de la cama’ i ‘REC 3: Génesis’, de la qual va ser protagonista; i al capdavant de films com a ‘Requisitos para ser una persona normal’, que li va valdre la nominació a la millor direcció novella en els Goya i a la millor òpera prima del gènere comèdia en els Feroz.
L'aportació d'Alicia Puleo, María Martín i Letizia Dolera servirà per a situar eixos nous reptes feministes en el trànsit cap a un futur que ja es preveu. En opinió de la vicepresidenta de la Diputació, Natàlia Enguix, “l'objectiu és posar el focus en la dona com a subjecte polític del feminisme i aprofitar la capacitat del moviment com a inspirador de la cultura de la pau per a ajudar a una Europa amenaçada per la radicalitat i els conflictes armats”. La responsable provincial té clar que el moviment feminista “defensa la igualtat entre homes i dones i també es manifesta a favor de les reivindicacions de diferents col·lectius, però per damunt de tot està la dona i la defensa dels seus drets, i eixe és el punt de partida i ha de ser també la meta a la qual ens continuem acostant gràcies al treball del moviment feminista en els últims 200 anys”.
La taula de debat titulada ‘Feminisme en perspectiva: genealogia i subjecte polític feminista’ girarà entorn de la reflexió avançada per Natàlia Enguix en la seua trobada amb els mitjans. La doctora en Filosofia Luisa Posada i la professora de filosofia del dret en la Universitat de Granada Tasia Aránguez seran les encarregades de tancar el huité fòrum feminista de la Diputació que actualment presidix Vicent Mompó, amb la moderació de la mateixa Enguix, que a continuació donarà pas a les conclusions de la jornada.
El Feminari conclourà amb la commemoració del desé aniversari de la delegació d'Igualtat de la Diputació de València, creada de manera pionera a la fi de 2015 amb Isabel García com a diputada d'Igualtat i Jorge Rodríguez com a president de la corporació. Des d'eixe moment, els diferents equips de govern han destinat un pressupost específic per a avançar en matèria d'Igualtat i aportar recursos als ajuntaments, a través d'una Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere que actualment compta amb 246 consistoris, 14 mancomunitats i un consorci, més del 90% de la província.
A l'acte han sigut convidades les ex diputades Isabel García i Eli García, coordinadores de la delegació provincial en l'última dècada al costat de la mateixa Natàlia Enguix, responsable actual d'Igualtat en un govern que ha duplicat les ajudes a municipis i associacions en els dos últims anys. En la part final del Feminari participarà la cantant Sole Giménez, qui té prevista la seua assistència al fòrum feminista de la Diputació.
Cartell i il·lustració
El cartell del VIII Feminari és obra dels germans Javier i Marta Tortosa, d'Estudio Democracia, i està inspirat en “el llenguatge visual i la comunicació intel·ligent del moviment sufragista que va lluitar perquè les dones pogueren votar a principis del segle XX, un dels moments determinants en l'avanç de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones”.
D'altra banda, la il·lustradora valenciana Ame Soler és l'autora de les làmines basades en la temàtica del Feminari que s'entregaran a totes les ponents en el fòrum de debat organitzat per la delegació d'Igualtat de la Diputació.