5 anys des de la concessió del ‘Premio Cervantes’ a Francisco Brines
Hui, 23 d'abril, Dia del Llibre, celebrem el 5é aniversari de la concessió del 'Premio Cervantes', màxim guardó de les lletres espanyoles, a Francisco Brines
El 23 d'abril de 2021, el poeta Francisco Brines havia d'acudir a la Universitat d'Alcalá de Henares per a rebre el Premio Cervantes 2020. No ho va poder fer per motius de salut i finalment els reis d'Espanya, el ministre de Cultura i Esport, Jose Manuel Rodríguez Uribes, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, es van desplaçar a la seua residència de l'Elca, per a fer-li entrega del guardó.
Després de cinc anys de la concessió, Francisco Brines, Fill Predilecte d'Oliva, continua sent l'única persona valenciana reconeguda amb aquest premi. En el seu moment, el jurat va definir a Francisco Brines com un dels mestres de la poesia espanyola actual, reconegut per les generacions posteriors: "La seua obra poètica que va del carnal i el purament humà al metafísic, l'espiritual, cap a una aspiració de bellesa i immortalitat. És el poeta intimista de la generació del 50 que més ha aprofundit en l'experiència de l'ésser humà individual enfront de la memòria, el pas del temps i l'exaltació vital."
El jurat va estar format per Tatiana Alvarado Teodorika, per l'Acadèmia Boliviana de la Llengua; Inés Fernández-Ordóñez Hernández, per la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE); Juan Domingo Argüelles, per la Unió d'Universitats d'Amèrica Llatina (UDUAL); María Luisa Castro Legazpi, per l'Institut Cervantes; Eduardo Mendoza Garriga, per la Direcció General del Llibre i Foment de la Lectura; Guillermo Altares Lucendo, per la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE); María Consuelo Eguía Tonella, per la Federació Llatinoamericana de Periodistes (FELAP); Madeline Sutherland-Meier, per l'Associació Internacional d'Hispanistes; Anada Vitale, Premi Cervantes 2018; i Joan Margarit, Premi Cervantes 2019. Va estar presidit per Santiago Muñoz Machado, director de la Reial Acadèmia Espanyola, actuant com a secretària María José Gálvez Salvador, directora general del Llibre i Foment de la Lectura, i com a secretària d'Actes, Begoña Cerro Prada, subdirectora general de Promoció del Llibre, la Lectura i les Lletres Espanyoles.
Des de l'Ajuntament d'Oliva, la regidora de Cultura, Teresa Tur, ha volgut destacar la "ferma voluntat del Consistori per tal de posar en valor i promoure l'obra del nostre Premio Cervantes, sempre amb la col·laboració de la Fundació Francisco Brines i les administracions provincial i autonòmica: ''Estem treballant tots conjuntament, ara mateix per finalitzar la catalogació de la Biblioteca de Brines i la pròxima obertura al públic de l'Elca. Tenim molts projectes damunt de la taula, que esperem que ben prompte puguen ser una realitat. Oliva està orgullosa de tindre a Francisco Brines, poeta reconegut a nivell internacional, com a fill predilecte. I és el nostre deure i orgull poder cuidar i promoure el seu llegat. Hem de recordar que Brines, a més del primer Premi Cervantes valencià, també ha estat reconegut amb el Premi Nacional de poesia de les Lletres Espanyoles, i ha sigut membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua, entre moltes altres distincions. A més tenim l'Elca, el seu espai familiar i d'infantesa, el seu refugi, hui convertit en un espai cultural únic per a la nostra ciutat. Una joia que esperem consolidar com un referent cultural, literari i turístic per a Oliva."